Tko je bio u Pragu, sigurno zna što je trdelnik. Ova omiljena slastica koja miriše na cimet nije nepoznata ni u okolnim zemljama, pa ju tako u Mađarskoj možete pronaći pod imenom kürtőskalács, odnosno kurtoš. U ovom specifičnom desertu do prije koju godinu mogli smo uživati i u Zagrebu, u danas nažalost zatvorenom Trdelniku koji se nalazio u Masarykovoj ulici. Zato jedva čekamo idući posjet Ljubljani i tamošnjoj pekarnici Sisters Kurtoš, koja se specijalizirala upravo za izradu ove poslastice!
Trdelnik ili kurtoš zovu još i chimney cake jer je zarolan u takav oblik. Izgled dobiva zbog načina pečenja – slatko tijesto omotava se oko valjka, zatim se uvalja u mješavinu šećera, cimeta i vanilije, a onda se prema želji puni dodacima. Kurtoš se može umakati i u čokoladu, kosos, pistaciju ili neke druge dodatke. Mogućnosti su ogromne, a sve ovisi o idejama i maštovitosti kuhara, ponudi i zanimljivim željama sladokusaca.